Satisi Kapatmak

Satışı Kapatmak

İknanın sona ermesi demek, satışın tamamlanması ve karşımızdaki muhatabımızın, bize güvenerek fikri­mizi veya sattığımız her neyse onu iç rahatlığı ve is­tekle alıyor olması demektir.

Satışın kapatılması demek, görüşmeye başlamakta­ki amacımıza ulaşmış olmamız demektir. Bir şeyi al­ması veya yapması gereken kişiye o fikri zorla değil, empatik yaklaşımla ve "satış iletişimi" kurmak su­retiyle izah etmişsek muhatabımızın kafasında, "Ne yapmalı? Hiç de fena bir fikir değil" gibi bazı pozitif düşünceler oluştururuz. Ancak, insanların farklı bir şeyi alması ve kabul edip uygulamaya başlaması ko­lay değildir. Bu nedenle de satışı kapatmak gerekir. İkna prosesi o zaman tamamlanmış olacaktır.

Recep isimli bir satış görevlisinin, yerel bir markete giderek yeni çıkartılmış ve piyasaya sürülmeye çalı­şılan bir ürünü sunmak için görüşmeler yapıldığını varsayarsak

Satış Görevlisi:

"Kemal bey, kazançlı olacağın, bir teklifle geldim. Reklâmlarına yeni başladığımız ve özellikle gençlere hitap eden bu içeceğimizi "Tanıtım" / lansman kam­panyası yaptığımız için, bu haftanın sonuna kadar; Peşin para karşılığı olmak ve en az on iki kasa almanız kaydı ile normal alış fiyatınızdan % 40 daha az fiyatla veriyoruz. Bu finansman ile malımızdan, sürümünü-' ze de bağlı olarak iki veya üç gün içinde 288 YTL yeri­ne, 430 YTL net para kazanacaksınız.

Market Görevlisi/Müşteri:
"Recepciğim, iyi diyorsun da bugün az önce tamı tamına 650 YTL para ödedim. Şu anda elimde sade­ce 55 YTL var. İstersen yarın rufunun haricinde uğra, istersen öbür gün rutin ziyaretinde kasa uygunsa işi bitirelim. Ama o gün erken gel zira biliyorsun cuma... Hoş o gün deterjancı ve kâğıtçı da gelecek ama neyse, bakarız...
Satış Görevlisi:
"Elbette olur. Ben Cuma uğrarım..."
Bu satış ciddi olarak tehlikededir. Zira kaparo al­mak veya satışı başka bir şekilde tamamlamak için gayret gösterilmez ise cuma günü iş gene bitmeyebilir ve satış tamamlanamadığı gibi, bu kampanyaya mün­hasır olarak başka bir şans da kalmayabilir... Kaldı ki; Recep Bey'in muhatabı/müşterisi, tehlikeli bir sözcük olan "bakarız" kullanmıştır.
Kapatılmamış bir satış, boşa harcanmış bir tanıtım ve ikna süresine mal olabilir. Kapatılmamış satışlar, genel olarak rakibin ekmeğine yağ sürmek gibidir.
Satışı kapatmak ve ikna sonucundaki; net "Ka­bul" sözü özellikle ticari hayatta çok gereklidir ve hatta çoğu zaman da bir "sözleşme"ye ya da; "sipa­riş formu"na bağlanmalıdır. Peki, ama "Olur"u ya da "Tamam"ı veya "Kabul ediyorum"u nasıl alacağız? Bir satışı nasıl kapatacağız?

SORU SORUNUZ

Onayı almak ve kabulü öğrenmek için ilk yöntem muhatabına soru sormaktır. Bir ikna gayreti ardından, soru sormamak veya muhatabın yüzündeki ifadeyi değerlendirememek, çoğu zaman satışın açık kalması ve ikna edememiş durumda kalmamıza neden olabil­mektedir. Soru sormamak, satıcının kendine olan gü­ven eksikliği ve profesyonellik eksiğinden doğabilir.
Sorularımızı daima pozitif ifade ederek sormalıyız. Özel olarak da "satışı kapatma" sorularını sorarken negatif ve kafa karıştırıcı ifadelerden uzak durmak gerekir. En sık rastlanan "Almaz mısınız?" veya "Dü­şünmez misiniz?" türü ifadelerimiz, müşterimizin "Hele bir düşüneyim" ya da; "Almayayım" veya "Düşünmüyorum" demesine yol açabilir. Bunu da is­temeyiz. O halde doğru soru tipi;

"Alır mısınız?" ya da "Düşünür müsünüz?" gibi sormamız gereken pozitif sorulardır.
Soru sorduğumuzda aldığımız belirsiz cevapları mutlaka belirli hale dönüştürmemiz gerekir ve gere­kiyorsa ikinci ve üçüncü sorularla işimizi "mümkün olduğu kadar" sağlama almalıyız. Bir örnek vermek gerekirse;
Satışçı: "Bu aleti alarak bahçe bakımınızda bir ko­laylık ve zaman kazancı sağlamak ister misi­niz?"

Müşteri: "Vallahi beğendim. Almak da isterim. An­cak eşimle bir görüşeyim ve sizi daha sonra ara­yayım. Olur mu?"
Satışçı: "Ne zaman geri dönersiniz? / Ararsınız?"
Mü steri: "Eşim seyahatte ve hafta başı dönecek.

Demek ki; haftaya size geri dönerim..." Satışçı: "Siz zahmet etmeyin, ben sizi haftaya salı
günü sabahtan arayabilir miyim?" Müşteri: "Elbette olur. Ben de eşimle konuşup bir
sonuca varmış olurum."

0 yorum:

Yorum Gönder