Aktif Dinleme Nedir

Aktif Dinleme Nedir

Başka şeylerle meşgul olmadan
Anlatıcıya yakın, yüzüne ve gözlerine bakarak gözümüzü kaçırmadan
Küçük notlar alarak
Zaman zaman soru sorarak
Doğru anlayıp anlamadığımı zaman zaman ifa­de ederek
Bazı kelimelerini yansıtarak yani tekrar ederek Bazı noktalarda tasdik ederek
iyi dinlemenin avantajlarını asla aklımdan çı­kartmadan Sabırla
Peşin hükümlerden kaçınarak, herkesten bir şey öğrenebileceğimizi unutmadan
Bize anlatılanları daha sonra özetleyecekmişiz psikolojisine bürünerek dinlersek aktif dinlemiş ve iyi bir iletişim kurmak için önemli bir adımı atmış oluruz...
Konuşma, seçilen kelimeler ve tonlama konusunda ise, en sık rastlanan hatalar aşağıda olup bunların tama­mı, kolayca geliştirip değiştirebileceğiniz davranışlardır.doğrudan satış

Konuşma Hızınız:

Konuşma hızı, kişiden kişiye değişen ve aşırı ağır/ yavaş ya da aşırı hızlı olmadıkça kolay fark edilme­yen bir durumdur.
Normalden hızlı konuşuyorsak tehlikeleri şunlar olabilir; takip edilmemiz ve ne söylediğimizin anla­şılması zorlaşabilir. Bu nedenle boşuna konuşmuş oluruz. Anlattığımız konuyu ezberlemişiz ve hâkim değilmişiz duygusu uyandırabiliriz. Dinleyenimiz, yavaş konuşan biri ise hiç de empatik olamaz hatta sempatik bile görünmeyiz.

Yapılacak iş, kendimizi frenlemek ve bolca egzersiz yaparak 5 dakikada anlattığımız bir şeyi, 7-8 dakika­da anlatacak şekle bürünmemizdir. Karşımızdakinin konuşma hızına göre hızımızı ayarlamak, son derece­de profesyonel ve empati kurmaya yönelik bir çalış­madır. İletişimi kuvvetlendirir. Öte yandan dinleyici ile katılımcı, yani soru cevaplı bir diyalog kurmak da konuşma hızımızı yavaşlatarak iletişimi pekiştirir.

0 yorum:

Yorum Gönder