Saticilik Nedir ve Satici Kimdir

Satıcılık Nedir, Satıcı Hakkında Bilgiler

Hangi işi yaparsanız yapın, satıcılık konusunda daha iyiye ulaşmanız ve satıcılığı daha da iyi yapma­nızın ilk avantajı tabii ki; öncelikle sizindir. Öte yan­dan, örnek davranışlarınız ile topluma katkınız arttık­ça prestijiniz ve öz güveniniz de artacaktır.

İşlerin daha doğru yürümesinin, daha da fazla sa­tış yapmanızın sonucunda; işlerinizin ve işletmenizin gelişimi, yarma kalması olanağı artacaktır. Bu durum, satıcı olarak size fayda sağladığı kadar; eş, dost ak­raba, iş arkadaşı, varsa patronunuz veya yöneticiniz için de faydalıdır. En önemlisi, sizden "kolay vazgeç­meyecek" müşterilerinizi de düşündüğümüzde; satı­cı, kendisi başta olmak üzere, toplumun fayda yuma­ğı ve itici gücü olarak değerlendirilmelidir. (Satış teknikleri)

Meslek olarak hangi işi yaparsanız yapın, gereken ilk şart, o işi iyi öğrenmeniz ve işin gerektirdiği bilgi kadar gerekli becerilere de sahip olmanızdır. Avukat­lıktan doktorluğa, öğretmenlikten garsonluğa, hemşi­relikten resepsiyon memurluğuna, muhasebecilikten elektronik eşya tamirciliğine kadar, hangi işi yaparsa­nız yapın, bu söylediklerim şüphesiz ki profesyonel olmanın ilk şartıdır. Bilgi ve beceriden yoksun meslek sahipliği olmaz. Olsa da o iş hatalar, küskün müşte­riler ve hüsranla son bulacaktır. Etkin insan olmak demek "Bilgili olmak", "Becerilere sahip olmak" ve nihayet "Motive ve istekli olmak" şeklinde özetlenir. Bu üç ana girdinin birindeki eksiklik toplam etkinliği­mizi kötü yönde etkiler. Bu konuya biraz sonra daha geniş olarak değineceğim. Ancak, şimdi burada, ge­nel anlamda satıcılık becerisinin neden her iş grubu ve meslek için gerekli olduğunu düşünelim.

Yukarıdaki paragrafta sadece bir iki tanesini saydığım yüzlerce tür iş için gerekli olan beceriler biri birinden farklı veya bazen de benzer olabilecektir. Ama özellikle beceriler içinde bir tanesi var ki; bu, ilgili kişinin mesle­ğini daha da başarılı sürdürmesi için vazgeçilmezdir.
Satış becerisi ya da "satabilmek" denen bu özellik; ister tıp doktoru olun, ister hukukçu olun, ister öğret­men olun, kısaca ne olursanız olun; rekabet etmeniz­de çok önemli bir yer sahibi, başarınızın altında yatan en önemli özelliğiniz olacaktır. Zira kendinizin üretti­ği veya aracı olduğunuz bazı fikir, malzeme, davranış şekli, her neyse bir şeyleri "başka birilerine" satmak, kabul ettirmek durumu ile karşı karşıyasınızdır.

Satış becerileriniz varsa ve gelişiyorsa işiniz kolay­dır. İşiniz artarak büyüme durumunda olacaktır. Eğer satış becerileriniz yoksa veya güdük kalmışsa başarı­larınız bazı şartlara bağlı kalacak ve çoğu zaman da geçici olacaktır. (Türkiye Satış)

Aksak rekabet ve korumacı gümrük duvarları bir üretici veya satıcı olarak sizi korumuyorsa; kasabanın tek veya bilemediniz iki avukatından biri değilseniz; dersinize katılmayan öğrenciyi bırakacağınızı sürekli ifade eden veya sınavlarınızda sadece nakledilen bilgi­yi, noktası virgülü ile isteyen, "Yoruma falan boş ver­miş," pratikten kopuk, bilgi küpü, ukala ve hatta biraz da suratsız bir hoca değilseniz; işiniz oldukça zordur.

Uzun vadede, ne derslikte öğrenci bulabilirsiniz ne ofi­sinizde müvekkil veya müvekkile ne muayenehaneniz­de hasta ne de ürettiklerinizi satın alan müşteriler...

"Mallar geri gelir, müşteriler gelmez."
Robert W. Peach

Sonuçta, meslek sahipleri olarak yoklukta duru­mu idare eden (koyun olmadığı için "Abdurrahman Çelebi" geçinen keçi misali) veya tekel olduğu için kazanan, başka deyişle, mecburiyetten insanların katlandığı kişilerden olabildiğimiz gibi; rekabet için­de ön plana çıkmış hastası, müvekkili, müşterisi için vazgeçilmez olan farklı ve "satış becerisi" sahibi kişi­ler de olabiliriz. İkisi de elimizdedir. İkisinden birini 13 seçmek, iş ve meslek sahipleri olarak özgür irademize kalmıştır. "Ben iyi satıcı değilim ne yapayım," demek ne bizi kurtarır ne firmamızı hatta ne de ülkemizi...

"Her başarılı insanın bir planı, her başarısız insanın bir mazereti vardır."
Henry Clausen (Satış Temsilcisi)

Durum bu kadar önemli ve hayati olsa da bugün pek çok insanın, kendisini satış konusunda yetersiz hissettiği açıktır. Yine pek çok kişi adeta satıcılığı küçümser bir ifa­de takınarak "Ben satış yapamam, elimdeki altın olsa satamam!" gibi yaklaşımlarla bu zaafı ortaya koymaktadırlar. Şunu hiç unutmamak gerekir ki; bu ifadeleri kullanan veya kullanmayan fakat satış becerisi yoksunu kişiler; anne veya baba, ağabey veya abla, işveren veya işgören, serbest meslek sahibi veya profesyonel yönetici olsunlar; en önemli ve yararlı bir beceriden yoksun olarak profes­yonel yaşantılarında, profesyonel birer ebeveyn, eş veya arkadaş olmakta da sıkıntılar yaşayacaklardır.

0 yorum:

Yorum Gönder